The Crystal World of Fiction (Greek Version)
The Crystal World of Fiction
Ο ΡΙίϊΙϊρ Τ3Ϊ3Γ35, δυναμικός καλλιτέχνης της διασποράς και ανάμεσα στους διαμορφωτές της σύγχρονης τέχνης, επιστρέφει για άλλη μια φορά στην Αθήνα, αντιπαρέρχεται την κοινωνικο-οικονομική κρίση που αυτή την περίοδο βρίσκεται στη μεγαλύτερη της όξυνση, για να παρουσιάσει τη δουλειά του με τίτλο «Τήθ υηϊνθΓδθ οί ΐήϊη95», γνωρίζοντας συνειδητά ότι το έργο του έχει ρίζες κλασικές και συνδέεται με το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας. Γεννημένος το Η3ηηρ5ήίΓθ των ΗΠΑ απόΈλληνες γονείς, το 1952, και με σπουδές στο ΑηηήθΓδΙ ΟοΙΙθ9θ, εστίασε την προσοχή του στην εικαστική δημιουργία, αποκαλύπτοντας έναν ευφάνταστο οραματικό κόσμο, όπου άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα αναδύεται η αγωνία του για το μυστήριο και την πολυπλοκότητα της ζωής. Η ζωγραφική, η γλυπτική και η φωτογραφία μαζί με την ποίηση μονοπώλησαν τη δημιουργική του δράση εστιάζοντας το βλέμμα του σε καθετί που αιωρείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και την υπέρβαση της, στη γη και τον ουρανό. Στο έργο του υπάρχει πάντα μια ιστορία, μια συγκίνηση, μια ελπίδα και ο εικαστικός του κόσμος αποκαλύπτει το γυάλινο σύμπαν του. Ο ίδιος έχει δηλώσει: «η διερεύνηση της δουλειάς μου, είναι ένας τρόπος να ανακαλύψω τον εαυτό μου».
Ο πολυμήχανος αυτός δημιουργός, στην πολύχρονη καλλιτεχνική του διαδρομή, αποδεικνύει ότι αυτό που κυρίως τον ενδιαφέρει είναι, όχι μόνον η τελείωση της πλαστικής του έκφρασης, αλλά και η εννοιολογική φόρτιση του κάθε του έργου.Έτσι, η δουλειά του διακρίνεται από τη συνοχή και την αδιατάραχη συνέχεια, από την πολυσυζητημένη του έκθεση με τίτλο «ΟιιχΙθ οί Ιΐίθ» έως την τωρινή του «Τήθ υηίνθΓδθ οί ίήϊη95» στην ΒΙθηάθΓ 63ΙΙθγυ. Ενδεικτικά παραμένουν τα πρόσφατα έργα του από γυαλί «Όπλο από μπαλόνια» (30x20x7,5 εκ.) και «Η Ανατολή τρώει τη Δύση» (30x20x10 εκ.), με τις φαλλικές απλές και λιτές τους φόρμες που, ίσως έμμεσα μας παραπέμπουν στις ιθυφαλλικές Ερμές που υπήρχαν στη Δήλο. Ο Τ3Ϊ3Γ35 γνωρίζει ότι το γυμνό για τουςΈλληνες εκφράζει τον απώτερο πολιτισμό της αντίληψης τους, ότι το σώμα πρέπει να προκαλεί θαυμασμό και λατρεία. Επίσης ξέρει ότι, η Χθόνα, η γη δηλαδή του θανάτου, του έρωτα και της αναγέννησης, περνάει μέσα από το ανδρικό σώμα. Ακόμη και στις Ερμαϊκές στήλες, με τη μορφή κίονα ή πεσσού, υπάρχει πάντα μια ανδρική μορφή.
Οι γυάλινες δημιουργίες του έτσι μας οδηγούν και μας συνδέουν, μέσα από έναν αινιγματικό δρόμο, με την παλαιότερη δουλειά του, όπου η στιγμή του χρόνου γίνεται πολύτιμο βήμα στοχασμού και αυτογνωσίας. «Αν δεν υπάρχει χιούμορ στη έργο σου, ποιο είναι το νόημα να ζει κανείς;», υποστηρίζει ο ίδιος. Και με σαρκαστική ή ειρωνική διάθεση οι εικόνες των χρωματιστών του όπλων σε γυαλί μας φέρνουν αντιμέτωπους με τα χρόνια της παιδικής αθωότητας ή την εύθραυστη έννοια της ζωής. Το αρχετυπικό σχήμα του κύκλου στοιχειώνει τη ζωγραφική του, όπως στους πίνακες μικτής τεχνικής, «Λευκή γη» και «Καρδιά του φανταστικού ήλιου» μεταξύ των άλλων. Ο μεν πρώτος ζωγραφισμένος με λεπτές αποχρώσεις του άσπρου χρώματος, ενώ ο δεύτερος με έντονες και δυνατές χρωματικές αντιπαραθέσεις δίνοντας προβάδισμα στις ελεύθερες χειρονομιακές του διατυπώσεις. Παράλληλα, τα σφαιρικά πήλινα ή γυάλινα βάζα του, άλλοτε με μια γόβα και άλλοτε με ένα όπλο στην επιφάνεια τους, διευρύνουν τη σουρεαλιστική του διάθεση και το διάλογό του, με την ιστορία των πήλινων αγγείων της κλασικής Ελλάδας και τα μυστικά της επίπονης τεχνικής του γυαλιού που κατάκτησε κατά τη διαμονή του στη Βενετία, στα εργαστήρια του Μουράνο.
0 Τ5Ι3Γ35, εξάλλου, σε όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής του περιπέτειας, ζώντας μόνιμα στη Νέα Υόρκη και ταξιδεύοντας αδιάλειπτα σε όλο τον κόσμο, μέσα από ένα ατέρμονο παιχνίδι χρωμάτων και σχημάτων, σημαινόντων και σημαινόμενων, αποκαλύπτει τη δική του μυθοπλαστική αλήθεια και την διαρκή επιθυμία του για επιστροφή στην Ελλάδα.
Τάκης Μαυρωτάς
Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος Ιδρύματος Β & Μ Θεοχοράκη
Read recent articles
The Crystal World of Fiction
Interview “Private Myths” by Michael Komanecky, 1992
Interview Syrago Tsiaras with Philip Tsiaras in Greek